Bakke-Jensen er glad for debatt om EØS

Det bobler og syder i diskusjonene om EØS-avtalen i Norge. Bare positivt, mener europaminister Frank Bakke-Jensen (H).

Politikk

– Vi skal ønske denne debatten velkommen. Jeg mener vi har debattert EØS-avtalen altfor lite i Norge. Vi framforhandlet den i 1992. Så hadde vi en folkeavstemning i 1994 der vi sa nei til å bli med i EU. Og etter det har vi egentlig bare levd med EØS-avtalen, sier Bakke-Jensen til NTB.Mens debatten går som aldri før hjemme i Norge, er han denne uka på sitt første besøk i EU-hovedstaden Brussel som europaminister.Ifølge Bakke-Jensen er det ikke vanskelig å se at det er sider ved EØS-avtalen som kan være problematiske. Men avtalen har tjent Norge godt, fastholder han.Brexit som forbildeDet er spesielt i LO og Frp avtalen har kommet opp til debatt. I LO beskrives motstanden mot EØS som voksende, og saken er ventet å bli en het potet fram mot LO-kongressen i mai.– Motstanderne bruker brexit som forbilde, sier Knut Arne Sanden, som leder LOs kontor i Brussel.Han mener EØS-skepsisen gjenspeiler en større europeisk trend der en rekke faktorer – som utvidelsen av EU, økende arbeidsinnvandring, sosial dumping, konsekvensene av finanskrisen og en generell høyredreining i politikken – spiller inn.– LO mener EØS-avtalen økonomisk er bra for Norge, men den har en del svakheter som nå kommer fram, sier Sanden til NTB.Fortsatt stor oppslutningI både LO og Frp diskuteres nå forslag om å programfeste motstand mot EØS-avtalen. Men i befolkningen generelt er oppslutningen fortsatt stor, påpeker Bakke-Jensen. I en spørreundersøkelse gjort for Nationen i desember sa 62 prosent av de spurte at de var mot norsk utmelding av EØS, mens bare 19 prosent svarte at de var for.Europaministeren håper brexitdebatten også kan bidra til å synliggjøre de positive sidene ved avtalen.– Det er ikke bare en avtale som gir markedsadgang. Det er også en avtale som gir oss forskningsprogrammer vi kan være med på, som gir ungene våre mulighet til å reise ut og studere, som hjelper oss sikkerhetspolitisk og gir oss kontakter innenfor andre felt.Tett kalenderI Brussel var Bakke-Jensen onsdag i møter med både norske og europeiske aktører, mens han ble brifet av noen av Norges fremste eksperter på EU-politikk.Den nye statsråden sier han vil sørge for å ha en tett kalender framover, spesielt for å følge brexitforhandlingene.At britenes utmelding skal kunne bli en mal for Norge, har han derimot ingen tro på.– Norge er et veldig annerledes land enn Storbritannia, både i størrelse og i økonomi, sier ministeren. (©NTB)

frank bakke-jensen
eøs
eu
LO
brussel
Nyheter
Politikk