Ingen vet hva Trump vil gjøre først

Donald Trump har kommet med utallige løfter om hva han skal gjøre på dag én av sin presidentperiode. Men det er helt uklart hva han vil kunngjøre, og hva han kan gjennomføre.

Donald Trump - Foto: AP
Politikk

Trump har blant annet lovet å fjerne Barack Obamas helsereform som et av sine aller første tiltak. Men dette er en kompleks reform som ikke uten videre kan fjernes, og som det uansett er Kongressens jobb å gjøre noe med.Kongressen har startet jobben med å oppheve reformen, men noen republikanere skjønner at man ikke kan fjerne en reform som har hjulpet 20 millioner mennesker uten at det samtidig innføres et alternativ. Og noe slikt er ikke utarbeidet ennå.PresidentordreneDet Trump imidlertid kan ta tak i og som Kongressen ikke har noe med å gjøre, er presidentordrene som Obama de siste årene innførte fordi Kongressen nektet å gjennomføre reformer han ønsket.– De kan oppheves på dagen. Det gjelder blant annet innvandringsreformen som beskyttet flere millioner unge mot utvisning, og oljeledningen Keystone som Obama stanset, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB.Men selv om slike såkalte executive orders kan oppheves av en ny president, er det ikke like enkelt å stanse en prosess som er igangsatt. Det gjelder for eksempel miljøreguleringer av kullkraftverk som Obama ga ordre om.Første hundre dagerDet er vanskelig å si hva Trump gjør i de første hundre dagene, sier Tønnessen. Men han tror han kan varsle store skatteletter som republikanerne vil like, og store investeringer i infrastruktur som demokratene kan gi ham flertall for.Men kombinasjonen av de to kan føre til sterk økning av budsjettunderskuddet, som er noe republikanerne frykter.– Det er også uklart om Paul Ryan, lederen i Representantenes hus, vil åpne for avstemning om lover der Trump ville trenge demokratene for å få flertall, sier han.De første antydningene om hva Trump kan foreta seg, vil han trolig varsle i tiltredelsestalen fredag, men man må kanskje vente før man ser konkrete tiltak siden han har sagt at han regner mandag som sin første arbeidsdag.Trump har lovet mye i løpet av valgkampen. Men noen av løftene er motstridende, noen er hans egne påtenkte ministre imot, og andre har han allerede løpt fra etter valget.Mange løfterBlant løftene er en mur mot Mexico, å utvise millioner av innvandrere, innføre straffetoll mot Kina, droppe handelsavtalen for stillehavsområdet, oppheve atomavtalen med Iran, ta USA ut av Paris-avtalen om klimaendringer og flytte USAs Israel-ambassade til Jerusalem.Men Paris-avtalen kan han ikke formelt trekke USA ut av før om tre år, Iran-avtalen er en multilateral avtale, forankret i FN, som flere av hans egne ministre er imot å oppheve, og en straffetoll mot Kina vil nok økonomer advare ham mot.Flere presidenter har tidligere varslet at de ville flytte ambassaden i Israel, men det er aldri blitt noe av når den komplekse virkeligheten i Midtøsten er gått opp for den nye presidenten.Noe som mange er spent på, blir hva han kunngjør når det gjelder forholdet til Russlands president Vladimir Putin. Et nærmere forhold til Putin kan få store følger for USAs forhold til EU og NATO, til Syria og til atomvåpenproblematikken.Dersom han for eksempel går inn for å oppheve sanksjonene mot Russland, kommer han på kant med mange land i Europa og USAs egen kritiske holdning til den russiske annekteringen av Krim. (©NTB)

presidentvalg i usa
donald trump
Nyheter
Politikk