Korrupte politikere risikerer dødsstraff i Thailand

Thailand er et skritt nærmere å godkjenne dødsstraff for politikerne som er funnet skyldige i korrupsjon.

Foto: Berit Keilen / SCANPIX.

Den junta-oppnevnte nasjonale reformstyringsforsamlingen har godkjent et forslag der politikere som blir funnet skyldig i korrupsjon som involverer mer enn 1 milliard baht, kan få dødsstraff. Forslaget vil nå bli sendt videre til regjeringen og deretter parlamentet for videre overveielser.Politikere som er involvert i korrupsjon på mellom 100 millioner og 1 milliard baht har til nå risikert livstidsdommer, mens de som er involvert i saker opp til 1 million baht har risikert fem år i fengsel.Thailand har vært under et militært styre siden kuppet i mai 2014, og korrupsjon ble brukt som en av årsakene til å styrte den sittende regjeringen.Kritikere fordømmer forslaget, og mener det kan det kan utnyttes av militærstyret til å kvelde ytterligere dissens.– Dødsstraff er ført og fremst et menneskerettighetsspørsmål. Det er aldri riktig og det er aldri løsningen, sier Amnesty International i Thailand.Landets siste gjennomførte dødsstraff var i august 2009. (©NTB)