Stoltenberg kritiserer sanksjonene mot Russland

Scanpix

Thorvald Stoltenberg (85) kommer i sin nye bok med kritikk av straffetiltakene mot Russland etter Ukraina-krisen.

I boken «Frokost med Thorvald», som kommer ut torsdag, skriver Stoltenberg at han frykter straffetiltakene kan bidra til å drive Moskva lenger bort fra Vesten, skriverVG.Den tidligere forsvars- og utenriksministeren for Arbeiderpartiet viser blant annet til mislykte sanksjoner mot land som Cuba, Irak og Serbia, hvor økonomiske straffetiltak rammet befolkningen og ikke lederskapet.I boken forsøker Stoltenberg å dempe de voksende motsetningene mellom Russland og NATO, men han avviser inntrykket av at forholdet har utviklet seg til en ny, kald krig.Likevel advarer Stoltenberg mot at situasjonen kan komme ut av kontroll, og ser en fare for at Russland og NATO-landene snakker forbi hverandre og misforstår hverandres handlinger.«NATO sier at alt de gjør, er defensivt, ikke rettet mot Russland, men det hindrer likevel ikke at russerne oppfatter handlingene som offensive. Vi har fått en negativ og farlig spiral av ord, utspill og handlingsmønstre», skriver Stoltenberg. (©NTB)