USA med over fire milliarder kroner til klimafond

Den utgående Obama-administrasjonen kunngjør at den bidrar med en halv milliard dollar til Det grønne klimafondet, tre dager før Donald Trump tar over i Det hvite hus.

Politikk

Summen utgjør 4,2 milliarder kroner og er USAs andre bidrag til FNs grønne klimafond. Det første bidraget var på tre milliarder dollar, over 25 milliarder kroner, og kom i 2014, ett år før Parisavtalen ble inngått.Kunngjøringen ble gjort av talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, John Kirby, tirsdag kveld.FNs grønne klimafond skal dempe effekten av klimaendringer i verdens fattigste land. Rike land satte i 2009 som mål at 100 milliarder dollar skal gå til klimatiltak i fattige land, hvert eneste år fra 2020.Parisavtalen som ble inngått i 2015, er blitt kalt en av USAs president Barack Obamas største suksesser. Den påtroppende presidenten kaller på sin side klimaforandringer «svindel» som er oppfunnet av kineserne, og han har lovet å skrote USAs løfter om å kutte ned utslipp av klimagasser. Trumps utenriksminister, tidligere ExxonMobil-sjef Rex Tillerson, sier imidlertid at risikoen ved klimaforandringer er reell.– Konsekvensene kan være alvorlige nok til at det burde innføres tiltak. (©NTB)

barack obama
Nyheter
Politikk