Ap vurderer strengere handlingsregel

Arbeiderpartiet vurderer å nedjustere handlingsregelen fra 4 til 3 prosent av oljefondets verdi. 

Forslaget var ikke del av programutkastet som Arbeiderpartiet la fram mandag, men ifølge Klassekampen kan det bli lagt fram av Ap-ledelsen på vårens landsmøte når det endelige partiprogrammet vedtas. Dagens handlingsregel setter en begrensning på at kun 4 prosent av oljefondets verdi kan brukes over statsbudsjettet. Da Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte utkastet til partiprogrammet kritiserte han regjeringens oljepengebruk og lovet måtehold om partiet kommer i regjering etter valget. – Det blir trangere tider, og vi kan ikke fortsette å fase inn oljepenger på samme måte som denne regjeringen har gjort, sa Støre. I statsbudsjettet for 2017 legger regjeringen opp til å bruke 225 milliarder oljekroner, noe som innebærer rundt 3 prosent av oljefondet. Tidligere har Venstre og KrF sagt at de ønsker å senke handlingsregelen fra 4 til 3 prosent. (©NTB)