CIA-sjefen besøker Tyrkia

CIAs nye sjef Mike Pompeo skal besøke Tyrkia og diskutere sikkerhetsspørsmål, blant annet kravet om at USA må utlevere predikanten Fethullah Gülen.

FILE - In this Jan. 12, 2017 file photo, CIA Director-designate Rep. Michael Pompeo, R-Kan. testifies on Capitol Hill in Washington. The Senate is on track to confirm Pompeo to run the CIA and is expected to vote on his nomination Monday, Jan. 23, 2017, evening. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File) Manuel Balce Ceneta

Pompeo ankommer Ankara torsdag, noe som ble bestemt under en 45 minutter lang telefonsamtale mellom president Donald Trump og hans tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan tirsdag kveld, opplyser Erdogans kontor. Tyrkia anklager den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen for å ha vært hjernen bak det mislykkede militærkuppet i juli i fjor, noe han selv nekter for. USA etterlyser også beviser for anklagene mot Gulen og har avslått flere begjæringer om utlevering i påvente av dette. Situasjonen i Tyrkias naboland Syria, der tyrkiske regjeringsstyrker kjemper mot IS og tyrkiske myndigheter støtter andre opprørsgrupper, blir også tema under Pompeos besøk. Tyrkia og USA er dypt uenige i synet på den kurdiske YPG-militsen i Syria, som får militærstøtte fra USA, men som er terrorstemplet av Ankara.