Den russiske ambassaden sier forholdet til Norge ikke er holdbart

Foto: Scanpix

Den russiske ambassaden mener tilstanden i forholdet mellom Norge og Russland på det politiske området er "utilfredsstillende".

I en pressemelding fredag kommer den russiske ambassaden i Norge med det den omtaler som en "kommentar i forbindelse med situasjonen i det bilaterale forholdet".Her heter det blant annet:«Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet på det politiske området. Vi antar at dette ikke er i samsvar med Norges langsiktige interesser. Heller ikke Russland er tjent med dette.Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker.»Ambassaden beklager også at NATO ble utvidet østover og nekter for brudd på folkeretten."Russland har ikke brutt folkeretten, har ikke sendt sine styrker inn i Ukraina", hevdes det.Russerne gjør det også klart at verkenTrine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell vil få lov til å reise til Russland med det første.– Vi er ikke på en veldedighetskveld. Hvis det på nytt blir levert dokumenter for visa for Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell, skal de igjen bli nektet innreise, skriver de.Årsaken som oppgis er at Sergej Narysjkin, leder for underhuset i nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, ble nektet innreise til Norge for å delta i den Europeiske konferansen for parlamentspresidenter. Narysjkin står på EUs sanksjonsliste og får ikke lov til å besøke eller reise gjennom EU-land.