Farmajo valgt til Somalias nye president

Tidligere statsminister Mohamed Abdullahi Farmajo er valgt til ny president i Somalia. Avtroppende president Hassan Sheikh Mohamed erkjenner valgnederlaget.

Det var Somalias nasjonalforsamling som valgte presidenten ettersom sikkerhetssituasjonen i landet er for farlig til at det kunne gjennomføres ordinært valg. Sittende president Mohamed ledet etter første valgrunde, men tapte for Farmajo i andre runde.Mohamed Abdullahi Farmajo (51) er både somalisk og amerikansk statsborger, og han var statsminister i et drøyt år, fra 2010 til 2011.Han ble tatt i ed rett etter at valgresultatet var klart onsdag kveld.Medlemmene av nasjonalforsamlingen hadde samlet seg på flyplassen i Mogadishu for å velge landets nye president onsdag ettersom flyplassen regnes som det tryggeste stedet i byen.Frykt for angrepInnbyggerne i den somaliske hovedstaden ble onsdag bedt om å holde seg innendørs som følge av frykt for angrep. Samtidig var gatene i sentrum stengt og klarert.Etter et kvart århundre med krig forsøker landet på Afrikas Horn å stable en fungerende regjering på beina. Presidentvalget ble arrangert etter sterkt press fra andre land, blant annet USA og Tyrkia, som har investert store summer i å få den politiske prosessen og landets økonomi på skinner.Mektige klanerPresidentvalget ble holdt etter at landets mektige klaner klarte å velge 275 representanter til nasjonalforsamlingens underhus og 54 senatorer til overhuset. Planen om å holde et valg der alle voksne somaliere skulle få stemme, måtte skrotes, i frykt for angrep.Både FN, EU og USA varslet for flere uker siden om omfattende maktmisbruk under valgprosessen, deriblant vold og trakassering. I noen tilfeller har menn tatt plasser som var reservert for kvinner, dessuten skal stemmer ha blitt solgt for opptil 30.000 dollar per stykk, tilsvarende 250.000 kroner.– Dette er trolig det dyreste valget, per stemme, i historien, heter det i en rapport fra Marqaati, en organisasjon i Mogadishu som jobber for å bekjempe korrupsjon.(©NTB)