Frykt for full krig i Øst-Ukraina

Stadig flere liv går tapt under opptrappingen i Øst-Ukraina. EU ber Russland presse separatistene til å overholde våpenhvilen, mens USA holder en lav profil.

Kampene pågikk torsdag for femte dag på rad etter at konflikten blusset opp ved den regjeringskontrollerte byen Avdiivka. Siden mandag har minst 20 personer blitt drept og mange flere såret, deriblant sivile på begge sider av frontlinjen, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP.To ukrainske soldater ble ifølge regjeringen i Kiev drept natt til torsdag i det russisk-støttede separatister og ukrainske regjeringssoldater fortsatte å skyte granater og raketter mot hverandre. Ti andre soldater ble såret. I Donetsk melder de selverklærte, russiskvennlige myndighetene at to sivile ble såret da prosjektiler rammet husene deres nord i byen onsdag kveld.Kampene har ført til økt frykt for at konflikten igjen blir trappet opp til full krig, til tross for våpenhvilen. Over 10.000 liv har allerede gått tapt etter at russiskvennlige separatister tok til våpen øst i landet etter masseprotestene og maktovertakelsen i Kiev i 2014, som ga Ukraina en mer EU-vennlig regjering.Ordknapt i USAUSA har tidligere rettet kraftig kritikk mot Russlands rolle i krigen, men med Donald Trump ved makten ser engasjementet ut til å ha falt. Trumps talsmann Sean Spicer hadde lite å si da han ble spurt om å kommentere opptrappingen onsdag. Det eneste han sa, var at Trump holdes oppdatert om utviklingen, og at Det hvite hus vil komme med "flere oppdateringer underveis".Tirsdag ba det amerikanske utenriksdepartementet om umiddelbar respekt for våpenhvilen i Ukraina, men i den korte uttalelsen var det ingen referanser til Russland. Både EU og NATO har på sin side bedt Russland bidra til å stanse opptrappingen. Torsdag anklaget EU-president Donald Tusk Russland for "aggresjon" i Øst-Ukraina, samtidig som han ba russiske myndigheter bruke sin innflytelse overfor separatistene.- Kampene må stanse umiddelbart. Våpenhvilen må respekteres, sier Tusk.Ødelagt strømnettDe siste kampene har særlig rammet den regjeringskontrollerte industribyen Avdiivka, som ligger få kilometer nordøst for separatistens hovedbastion Donetsk. Granatangrepene har gjort skade på både vannrør, strømforsyninger og varmeanlegg.Titusener av innbyggere har måttet klare seg uten oppvarming og vann de siste dagene, men torsdag var vannforsyningene og oppvarmingen delvis på plass igjen. Strømnettet fungerer imidlertid ikke ettersom kampene gjør det umulig for reparatører å komme fram til strømledningene. (©NTB)