– Løftet har vært uoppfylt for lenge

Europas lave forsvarsbudsjetter undergraver selve fundamentet for NATO-alliansen, hevder USAs visepresident Mike Pence. 

Republican vice presidential candidate, Indiana Gov. Mike Pence comments after receiving a national security briefing in Indianapolis, Friday, Sept. 9, 2016. (AP Photo/Michael Conroy) Michael Conroy

Pence kom med en kraftig advarsel til europeiske land da han holdt tale på sikkerhetskonferansen i München lørdag. Det er på tide at europeiske land gjør mer for å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, fastslo han.– Mange land mangler et troverdig veikart for å oppfylle dette løftet, sa Pence.– Løftet har vært uoppfylt for lenge. Det undergraver selve fundamentet for alliansen vår, sa han.Pence understreket at NATO-paktens artikkel 5, som sier at et angrep på én alliert skal regnes som et angrep på alle, står støtt. Men pakten har også en artikkel 3 som sier at byrdene skal deles, påpekte han.– Forsvaret av Europa krever en forpliktelse fra deres side like mye som fra vår, sa visepresidenten.(©NTB)