Merkel får dermed grønt lys av sitt eget kristendemokratiske høyreparti CDU og søsterpartiet CSU i Bayern til å forsøke seg på en fjerde periode som Tysklands statsminister.CDU har støttet Merkels kandidatur siden partilandsmøtet i desember. Men CSU hadde ikke erklært sin støtte før møtet mellom de to partienes ledelse i München mandag formiddag.Beslutningen ses i lys av at sosialdemokratene SPD nå gjør det bedre på målingene etter å ha fått EU-veteranen Martin Schulz som ny statsministerkandidat og Merkel-utfordrer. En meningsmåling som Insa gjennomførte for avisen Bild mandag viser at SPD får en oppslutning på 31 prosent og er dermed større enn CDU/CSU som får 30 prosent på målingen.Merkel har tidligere avvist kritikk fra CSU for ikke å ha innført et tak på antall flyktninger som kan komme til Tyskland. Mandag gjentok hun at hun ikke kommer til å gi etter for CSUs krav.– Jeg kommer ikke til å endre mitt syn, sa Merkel på en pressekonferanse etter møtet.Politiske analytikere mener Merkels ståsted i flyktningpolitikken og uenigheten mellom CDU og CSU utgjør en stor utfordring som kan gi økt oppslutning til høyrepopulistiske AfD.