Neil Gorsuch er Trumps valg til Høyesterett

President Donald Trump har utpekt Neil Gorsuch til å fylle den ledige plassen i USAs høyesterett. 49 år gamle Gorsuch regnes som en bokstavtro grunnlovstolker. 

President Donald Trump applauds as he stands with Judge Neil Gorsuch in East Room of the White House in Washington, Tuesday, Jan. 31, 2017, after announcing Gorsuch as his nominee for the Supreme Court. (AP Photo/Carolyn Kaster) Carolyn Kaster

Gorsuch kommer til vervet i Høyesterett fra jobben som føderal dommer i en ankedomstol i Denver i hjemstaten Colorado. Den jobben fikk han av president George W. Bush i 2006. I tillegg til å være en såkalt "originalist" – som altså leser grunnloven fra 1789 bokstavelig – omtales han som en forkjemper for religionsfrihet.Må godkjennes–Han har utrolige juridiske evner, et imponerende intellekt, enorm disiplin og respekt fra begge sider i politikken. CV-er blir ikke bedre enn hans. Han vil bli en fantastisk dommer, så snart Senatet bekrefter utnevnelsen, sa Trump da han kunngjorde sitt valg på en pressekonferanse i Det hvite hus klokken 20 tirsdag kveld. Utnevnelsen må godkjennes av Senatet før Gorsuch kan ta plass i det eksklusive kollegiet som består av ni dommere. Med republikansk flertall i Senatet, er det trolig bare en formalitet å få godkjent den nye dommeren.–Når jeg står her i denne historiske bygningen, og fullt klar over at jeg ikke er perfekt, kan jeg love at dersom jeg blir godkjent, vil jeg gjøre alt som står i min makt for å tjene grunnloven og lovene i dette flotte landet, sa Gorsuch selv i tirsdagens korte seanse.