<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo kommune overtar avfallsinnhentingen fra Veireno

Av frykt for Veireno-konkurs og at søppelhentingen ville stanse opp, overtar Oslo kommune avfallsinnhentingen fra Veireno allerede fra mandag morgen.

    Publisert 19. feb. 2017 kl. 18.14
    Oppdatert 19. feb. 2017 klokken 18.23
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 398 ord

    – Vi har arvet en kontrakt som viste seg ikke å være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde ha levert inn dette tilbudet, og kommunen burde aldri ha akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde ha vært inngått, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse søndag ettermiddag.Byrådet i Oslo kommune opplyser at Veireno denne uken har gjort det klart at selskapet har økonomiske problemer som følge av tap av penger på kontrakten, og at selskapet allerede fra mandag ikke ville klare å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.Det gikk dermed mest sannsynlig mot konkurs for det utskjelte selskapet. For å unngå en umiddelbar stans i innsamling av husholdningsavfall, ser byrådet det derfor som nødvendig at Oslo kommune tar over avfallsinnsamlingen i Oslo.Blir ansatte i kommunenGjennom en virksomhetsoverdragelse overtar Oslo kommune både søppelbiler og Veirenos til sammen 170 ansatte. Kommunen slipper også en ny omfattende innkjøringsperiode, og setter dermed ikke avfallshåndteringen ut på anbud på nytt i denne perioden.– Når vi nå velger den løsningen vi gjør, så er det for å skape ro, sikre avfallshenting og sørge for forutsigbarhet for de ansatte, sier byrådsleder Johansen.Oslo kommune opplyser at de vurderte å avvikle deler av eller hele kontrakten med Veireno. Det ble avgjørende å få til en løsning som sikret at kommunens innbyggere ikke ble stående i flere dager uten at søppelet ble hentet.Kommunen understreker at man ikke har kjøpt Veireno, men at man kun har overdratt ansatte og driftsmidler. Allerede mandag morgen klokken 8 starter Renholdsetaten arbeidet med å gå gjennom arbeidskontraktene til de 170 ansatte som nå blir kommuneansatte.Juridisk vurderingAllerede de første to ukene etter at Veireno startet avfallshåndteringen 3. oktober i fjor, hadde 5.500 innbyggere klaget. Siden er selskapet blitt politianmeldt for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven.Kommunen peker på at til tross for en rekke ekstratiltak, har ikke selskapet klart å levere i tråd med kontrakten. Da det ble kjent at bruddene på arbeidsmiljøloven ikke var rettet, men tvert imot var langt flere enn det som var rapportert av Veireno, var den juridiske vurderingen at det var grunnlag for å heve kontrakten.– At Veireno fortsatte å bryte arbeidsmiljøloven i et mye større omfang enn de rapporterte til kommunen, er helt uakseptabelt, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg.– Alt tyder på at denne kontrakten aldri burde vært inngått, gjentar Berg.– Jeg forstår godt alle som har vært forbannet, sier hun.(©NTB)