Sikkerhetsrådet holder møte om Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd holder hastemøte etter Nord-Koreas rakettoppskyting. USA, Japan og Sør-Korea ba om møtet. 

Politikk

Møtet i Sikkerhetsrådet starter klokken 17 mandag ettermiddag, lokal tid, opplyser den ukrainske delegasjonen, som denne måneden sitter med det roterende preisdenskapet i rådet. Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA var det en ballistisk rakett av typen Pukguksong-2 som ble skutt opp, og testen omtales som "vellykket".Sørkoreanske myndigheter opplyste at raketten ble skutt opp litt før klokken åtte søndag morgen lokal tid fra flybasen Banghyon vest i Nord-Korea. Raketten var rettet mot Japanhavet og fløy om lag 500 kilometer før den landet i havet mellom Nord-Korea og Japan. Testen blir av mange sett som en direkte provokasjon mot USAs president Donald Trump. Trump og Japans statsminister Shinzo Abe var i Florida da opplysningene om testen kom, og de to holdt en felles uttalelse på TV. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer den nordkoreanske testen, og sier det er et ytterligere brudd på flere resolusjoner fra Sikkerhetsrådet. Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal personlig ha stått for forberedelsene til oppskytingen. Han uttrykker gjennom de statskontrollerte mediene "stor tilfredshet ved å være i besittelse av nok et atomvåpen som bidrar til landets enorme makt". (©NTB)

nord-korea
kim jong-un
FNs sikkerhetsråd
usa
japan
sør-korea
Nyheter
Politikk