UD: Forholdet til Russland er robust

Visumnekten er ikke et uttrykk for at forholdet til Russland er forverret, mener Utenriksdepartementet. NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er enig.

- Tidspunktet for den russiske beslutningen om å ilegge stortingsrepresentantene visumnekt ligger trolig tilbake i tid. Vi kan ikke se at det er konkrete saker i det bilaterale forholdet akkurat nå som har utløst dette, sier pressetalsmann Frode Overland Andersen i UD til NTB.- Det norsk-russiske forholdet er robust og videreføres på grunnlag av felles interesser, fortsetter han.Samme listeNUPI-forsker Julie Wilhelmsen er selv nektet innreise i Russland og står trolig på den samme listen fra 2014 som Venstres Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell.- Jeg fikk i 2016 vite at jeg var utestengt fra Russland fram til 2019 fordi jeg blir betraktet som en fare for rikets sikkerhet. Jeg vet ikke hvor mange som står på lista, men gjetter at det er en parallellitet - altså at det er like mange som Norge og vestlige land satte på sine lister som del av sanksjonsregimet etter annekteringen av Krim. Men det kan også være flere, sier hun.Wilhelmsen mener visumnekten er et uttrykk for den anspente situasjonen mellom Norge og Russland.- Men den er ikke ny, og innebærer ikke at forholdet er blitt verre, eller at trusselnivået har eskalert, sier hun.AdvarerUtenriksminister Børge Brende (H) har antydet at han kanskje kan komme til å droppe et mulig besøk i Arkhangelsk i mars, men en slik tilnærming advarer NUPI-forskeren mot.- Jeg skjønner ikke hva norske myndigheter skulle oppnå med å holde seg borte fra Arkhangelsk-konferansen, annet enn å bekrefte russernes forestillinger om at Norge og NATO representerer en trussel mot russiske interesser, sier Wilhelmsen.- Vi er i en litt skummel konfliktsituasjon. Å kutte all kontakt med russerne vil kunne bære galt av sted, tilføyer hun.Ikke spesieltWilhelmsen mener russerne betrakter Norge som en trussel fordi vi er så tett knyttet til Vesten og NATO.- Russland har i dag ikke en annen relasjon til Norge enn til andre europeiske land. At amerikanske soldater utstasjoneres på Værnes, og at Norge åpner for å knytte seg til det amerikanske rakettforsvaret, blir av russerne betraktet som en trussel og et brudd på basepolitikken. Derfor vil de rasle med atomvåpnene sine for å avskrekke oss, sier hun.Påstanden som ofte gjentas om at maktspråk er den eneste talen russerne kjenner, har hun lite til overs for. Hun beskriver det som et blindspor.- Internasjonal politikk er langt mer nyansert enn som så. Det er maktpåliggende å holde diplomatiske kanaler åpne, samtidig som vi arbeider for å være i stand til å avskrekke Russland, sier Wilhelmsen. (©NTB)