USA innfører nye sanksjoner mot Iran

Det hvite hus innfører sanksjoner mot 13 personer og 12 selskaper som svar på Irans rakett-test.

Fra samtalene om det iranske atomprogrammet i Genève. Reuters / Reuters

Før kunngjøringen fredag tvitret president Donald Trump at "Iran leker med ilden - de innser ikke hvor "snill" president Obama var mot dem. Ikke jeg!".Tidligere denne uken sa Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn at Det hvite hus har formelt advart Iran etter testen av en ballistisk rakett søndag, og på grunn av støtten til sjiamuslimske opprørere i Jemen.USA mener Iran med rakettesten har brutt atomavtalen mellom Iran og stormaktene som trådte i kraft i januar i fjor. Avtalen innebærer at internasjonale sanksjoner mot Iran ble fjernet, mot at det iranske atomprogrammet ble underlagt strenge vilkår og overvåking.Iran bekreftet onsdag at landet testet en ballistisk rakett søndag, men avviste at testen var i strid med avtalevilkårene. USA mener raketten som ble testet, var av en type som kan frakte atomvåpen, og dermed i strid med avtalen.Torsdag avviste Iran advarsler fra Washington som "grunnløse, gjentakende og provoserende". Iran framholder at rakettene skal brukes i forsvarsøyemed og ikke kan utstyres med atomstridshoder.