<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene

Anders Behring Breivik tapte mot staten i menneskerettighetssaken. Soningsregimet er ikke i strid med menneskerettighetene, fastslår Borgarting lagmannsrett.

Publisert 1. mars 2017 kl. 12.16
Oppdatert 1. mars 2017 klokken 12.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 178 ord

Staten får full oppreisning av Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt i Oslo tingrett i fjor for å ha brutt terrordømte Anders Behring Breiviks menneskerettigheter under soning. Anders Behring Breivik har allerede bestemt seg for å anke dommen til Høyesterett, opplyser hans forsvarer, advokat Øystein Storrvik.Breivik saksøkte staten for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 om nedverdigende og uverdig behandling og artikkel 8 om rett til privatliv og korrespondanse, samt for manglende behandling av hans mentale sårbarhet. Borgarting lagmannsrett avviser at staten har brutt noen av disse bestemmelsene i sin dom.Lagmannsretten frifinner staten for brudd på artikkel 3, den forkaster Breiviks anke av Oslo tingretts dom fra april i fjor der staten ble frifunnet for å ha praktisert en for streng praktisering av brevkontroll. I tillegg frifinnes staten for brudd på artikkel 8 når det gjelder manglende behandling av Breiviks sårbarhet.I tingretten ble staten dømt til å erstatte Breiviks sakskostnader på 331.000.Breivik ble dømt for 21 års forvaring i 2012 for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept.