Due-Andresen tror på flere rentehevinger i år

Ivan Kverme

Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror at renten vil bli satt opp tre ganger i USA i år.

I en tale i Chicago fredag uttalte sentralbanksjef Janet Yellen at «en renteheving i mars vil være på sin plass, dersom data kom inn som ventet», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag. I forrige uke kom det blant annet gode ISM-tall for industrien og tjenestesektoren.Denne uken er arbeidsmarkedsrapporten for februar – den såkalte non-farm payrolls - som blir den viktigste å følge med på. Den kommer på fredag og må være svært svak for at det skal bli en utsettelse. Men det skal trolig svært mye til, tror sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. I snitt ventes det at sysselsettingen har steget med 185.000 etter en økning på 227.000 i januar.Arbeidsledighetsraten ventes å ha sunket fra 4,8 prosent i januar til 4,7 prosent nå.Due-Andresen skriver at arbeidsmarkedet i USA har utviklet seg sterkt den siste tiden, og at ledigheten nå er nær et normalt nivå, slik Fed ser det.- Kanskje vel så viktig blir lønnsveksten, og her venter konsensus at lønnsveksten i februar har tatt seg opp igjen til en årsvekstrate på 2,8 prosent fra 2,5 prosent i januar. Med mindre data skulle skuffe dramatisk er det grønt lys for renteheving fra Fedi mars, skriver hun.- Gitt Yellens uttalelser føler vi oss dermed rimelig sikre på at det faktisk kommer en renteheving i mars (15. mars red.anm.), og det gjør resten av markedet også, skriver Due-Andresen i mandagens morgenrapport.Hun peker på at etter Yellens tale om de økonomiske utsiktene steg den implisitte sannsynligheten for en renteheving i mars (indikert av markedsprisingen) fra 88 til 96 prosent.Handelsbanken har også revidert sin offisielle prognose for amerikanske renter til en renteheving i mars, og viser til at Fed i sitt median-estimat for styringsrenten har signalisert tre rentehevinger i år. - Vi tror de to neste kommer, og at de vil inntreffe i juni og september, skriver Due-Andresen.Mer om arbeidsmarkedsrapporten kommende fredag og hvilke muligheter som kan åpne seg.


Les også