Russisk Kreml-kritiker drept i Ukraina

Denis Voronenkov, som tidligere var folkevalgt i den russiske Dumaen, er drept i et attentat i Ukraina. Myndighetene i Kiev anklager Russland for å stå bak.

Ifølge ukrainsk politi ble Voronenkov skutt og drept da han forlot det luksuriøse Premier Palace Hotel i Kiev torsdag morgen.Attentatmannen ble skutt og såret av en livvakt og døde noen timer senere av skadene. Mannens identitet er ikke kjent.Nøkkelvitne45 år gamle Voronenkov, som tidligere var en del av kommunistfraksjonen i den russiske nasjonalforsamlingen, flyktet i eksil til Ukraina i 2016, sammen med kona Maria Maksakova som også var folkevalgt.De to ble innvilget ukrainsk statsborgerskap og har siden markert seg som skarpe kritikere av Kreml.Voronenkov ble også regnet som et nøkkelvitne i rettssaken ukrainske myndigheter har reist mot landets tidligere president Viktor Janukovitsj, som ble styrtet i 2014.Fryktet for livetSenest i et intervju med Radio Free Europe i februar ga Voronenkov uttrykk for at han fryktet for å bli innhentet og drept av russisk sikkerhetstjeneste.Ukrainas president Petro Porosjenko anklager Russland for å stå bak attentatet på Voronenkov og kaller det "statsterrorisme".– Dette drapet bærer preg av å være utført av russiske agenter, heter det i en kunngjøring fra den ukrainske presidenten.– AbsurdEn talsmann for president Vladimir Putin avviser anklagen og kaller den "absurd"– Vi håper at drapsmannen og eventuelt de som sto bak, blir avslørt, sier Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS.Forholdet mellom Ukraina og Russland har vært svært anstrengt siden Janukovitsj ble styrtet og flyktet i eksil til Moskva.(©NTB)