<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

UDI intervjuer mindreårige på Skype

I påvente av bedre alderstester legger UDI mer vekt på asylintervjuet for å fastsette alderen til mindreårige. Samtidig gjøres mange av intervjuene på Skype.  

    Publisert 11. mars 2017 kl. 07.45
    Oppdatert 11. mars 2017 klokken 07.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 188 ord
    Utlendingsdirektoratet. NTB Scanpix

    Så langt i år har rundt 100 av 174 intervjuer av enslige mindreårige fra Afghanistan blitt gjennomført på Skype, opplyser UDI til VG. Mange av dem har kun møtt saksbehandleren sin via kommunikasjonsplattformen.Mottaksleder Grethe Apelseth ved Norsk Folkehjelps ordinære mottak i Jølster er kritisk til bruken av Skype.– Over en liten dataskjerm skal du vurdere om en person er barn eller voksen, og det er helt umulig. Du ser ikke kroppsspråk, hvordan de sitter og fikler med ting på bordet, om de skjelver på beina, du får ikke med følelser, blikket, om de sitter urolig på stolen, ingenting, sier mottaksleder Apelseth.UDI bruker i dag røntgen av håndledd for å vurdere alderen på asylsøkere som sier de er under 18 år, men metoden har fått kritikk. I påvente av bedre tester legges det mer vekt på intervjuene.Fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i UDI innrømmer at et intervju hvor barna faktisk møter opp hadde vært bedre i saker hvor de skal se på alder, men viser til ressursmangel.– Den omfattende bruken vi har hatt av intervjuer over Skype har sammenheng med de høye ankomstene av asylsøkere i 2015, sier han.(©NTB)