KjøpLogg inn

EU skjerper kravene før brexit-møte

EUs forhandlingsposisjon er i ferd med å hardne før toppmøtet der retningslinjene for de kommende forhandlingene med Storbritannia skal vedtas.

Publisert 26. april 2017 kl. 06.21
Oppdatert 26. april 2017 klokken 06.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
Donald Tusk Foto: Michaela Rehle/Pool Photo via AP

Stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir værende i EU, skal møtes i Brussel lørdag ettermiddag for å vedta det ni sider lange dokumentet med retningslinjer for brexitforhandlingene.Et første utkast til retningslinjer ble lagt fram 31. mars, bare to dager etter at britene formelt erklærte at de ville melde seg ut av EU.Siden har EU-landene holdt en rekke møter for å flikke på dokumentet. De siste brikkene skal ha falt på plass på mandag, og utkastet var da strammet opp på flere punkter.Krever borgerrettigheterEUs president Donald Tusk har allerede varslet at hans førsteprioritet vil være å sikre rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia. Ifølge EUs egne beregninger er det snakk om tre millioner mennesker. I tillegg er én million briter bosatt i andre EU-land.EU vil nå kreve at alle som har bodd i Storbritannia sammenhengende i fem år eller mer, skal ha rett til permanent oppholdstillatelse.Det kommer fram i utkastet til retningslinjer slik det ser ut etter mandagens møte. Utkastet er lekket til en rekke medier, og det er ikke ventet at det vil bli gjort vesentlige endringer i det før toppmøtet på lørdag.For britene vil det trolig bli vanskelig å godta det nye kravet fra EUs gjenværende medlemsland.