KjøpLogg inn

KrFs kronprins håper kongen sitter lenge

Kjell Ingolf Ropstad trår til som KrFs nye nestleder lørdag. Men mulighetene for å nå helt til topps i partiet vil kronprinsen ikke tenke på – ennå. 

Publisert 29. april 2017 kl. 08.22
Oppdatert 29. april 2017 klokken 08.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 624 ord

31-åringen fra Evje er blitt utropt som Kristelig Folkepartis (KrF) kronprins og han er uomtvistelig partiets Wonderboy: Ropstad ble KrFs yngste stortingsrepresentant noensinne som 20-åring, og når han lørdag etter alt å dømme blir valgt som partiets nye nestleder under landsmøtet i Trondheim, blir han også den yngste som noensinne har trådt inn i partiets ledelse.-Du blir kalt kronprins. Er du også beredt til kunne ta over ledelsen av partiet med tid og stunder?-Jeg har lovet kona at nå som jeg har sagt ja til å bli nestleder, så er det ansvaret nok. Og så er jeg veldig takknemlig for den jobben Knut Arild (Hareide, red.anm.) gjør som partileder, han er ekstremt dyktig og en veldig god leder, så jeg håper jeg han sitter veldig lenge og at det blir lenge til jeg må ta stilling til det spørsmålet, sier Ropstad til NTB.Ordfører-farKona Ambjørg og datteren Anna Louisa (7 måneder) er med på landsmøtet i Trondheim, noe som allerede har blitt behørig omtalt av en rekke medier. Ropstad er selv født inn en «KrF-familie». Faren Bjørn Alfred Ropstad har sittet som KrF-ordfører i Evje og Hornes kommune siden 1999.-Jeg skal ikke nekte for at samtalene rundt middagsbordet hjemme nok har påvirket mitt partivalg og retningsvalg, gliser Ropstad, som samtidig beskriver seg selv som en langt over gjennomsnittlig samfunnsengasjert ungdom og «en veldig aktiv klassekontakt, elevrådsleder og ordfører i ungdommens kommunestyre».I dag er det fotball og jakt på elg og rådyr som er de store lidenskapene.Vondt å utfordre DagrunRopstad danker ut Dagrun Eriksen fra nestlederjobben, et verv hun har hatt i 13 år. Eriksen har vært åpen om at hun var svært skuffet over avgjørelsen.Ropstad sier det å skulle stille mot Eriksen var noe av det vanskeligste ved å si ja til nominasjonen. For to år siden takket han nei av samme grunn.-Dagrun og jeg har jobbet veldig tett med hverandre, og hun har betydd mye for meg oppigjennom som ung sørlending og KrF-er. Jeg har veldig stor respekt for henne, så det gjorde det ekstra vanskelig å stille, sier Ropstad.Plassert på HøyreRopstad ser fram til å starte i nestlederjobben og med den få økt mulighet til å påvirke KrFs politikk. Han omtaler seg som all-round-politiker, men må han fremheve én kampsak, så blir det arbeidet mot vold og overgrep mot barn, som han har jobbet mye med.– At jeg er en nybakt far gjør nok også noe for mitt engasjement i akkurat den saken, sier Ropstad.Han har av andre blitt beskrevet som å tilhøre en høyrefløy i partiet, men mener selv han er en «veldig gul KrF-er i sentrum av partiet».– Hvorfor tror du andre plasserer deg på en høyrefløy?– Det kan være fordi jeg i 2013 var en pådriver for en ikke-sosialistisk regjering. Det var en bred enighet om dette i partiet, men jeg tok på meg rollen å være den som pekte det ut. Jeg innrømmer også glatt at jeg synes KrF får til mye bra sammen med Høyre. Jeg er derfor veldig komfortabel med å peke på Høyre og sentrum som vårt regjeringsalternativ, sier Ropstad.– Hva tenker du om å gå i regjering med Ap dersom sentrum-høyre ikke blir noe av?– Jeg tenker at hvis vi skal lykkes med sentrum-høyre, så må vi holde fast ved dem og ikke snakke om alle andre alternativer nå. Vi jobber for et ikke-sosialistisk flertall, og hvis vi ikke får til det, så er det jo fordi det er velgerne som har tatt bort det alternativet, og da må jo partiet ta en helt ny debatt og vurdere.Og da er du åpen for Ap?-I utgangspunktet mener jeg at det ikke er det vi peker på.Dersom Ropstad blir valgt lørdag, vil KrFs nye ledertrio bestå av partileder Knut Arild Hareide, Ropstad og 2. nestleder Olaug Bollestad.(©NTB)