KjøpLogg inn

Marine Le Pen vant de unge

Nasjonal fronts Marine Le Pen var mest populær i de yngre aldersgruppene, viser nye målinger. 

Publisert 30. april 2017 kl. 10.06
Oppdatert 30. april 2017 klokken 10.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
President of France's far right National Front party Marine Le Pen / Front National / Nasjonal Front (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Både blant dem mellom 18 og 34 år og i gruppen 35–49 år fikk Le Pen flest stemmer, ifølge en måling blant drøyt 9.000 velgere fra OpinionWay.Blant de aller yngste var Le Pen også så vidt mer populær enn ytre venstre-leder Jean-Luc Mélenchon.Målingen kan gi en pekepinn om hvordan velgerne vil stemme i den andre runden i presidentvalget 7. mai og viser at presidentfavoritt Emmanuel Macron må jobbe hardt for å slå igjennom i flere velgergrupper. Blant 35-39-åringene kommer han på andreplass, for gruppa 50 til 64 år ligger han likt med Le Pen, men blant de eldste går han kraftig ifra.I denne gruppa er det derimot de konservatives François Fillon som fikk suverent flest stemmer i første runde. Det er ventet at mange i denne gruppa vil stemme på Macron i andre runde, men mange kan også tenkes å gå til Le Pen.Le Pen vinner også klart i grupper med lav inntekt, mens Macron får stemmene til dem med høy. Målingen viser også at hele 45 prosent av Sosialistpartiets velgere stemte på Macron, mens om lag en firedel ga sin stemme til Mélenchon.Men selv om halvparten av velgerne blir sittende hjemme i andre valgrunde, vil ikke Le Pen vinne, sier forskningsleder ved Science Po Nonna Mayer til NTB.Hun mener Le Pen høyst vil klare å få ti millioner stemmer.– Det er allerede enormt. Men selv om bare halvparten av velgerne stemmer, noe som er høyst usannsynlig, vil hun likevel bare få 42 prosent, sier Mayer.(©NTB)