KjøpLogg inn

Regjeringen innfører passkontroll inn og ut av Schengen

Norge innfører skjerpet kontroll av reisende inn og ut av Schengen-området. 

Publisert 29. april 2017 kl. 08.11
Oppdatert 29. april 2017 klokken 08.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 196 ord
Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

– Nå er det viktig å huske passet når man skal reise. Mens det tidligere var summariske ID-kontroller på flyplassene, skal nå alle som kommer fra eller reiser til Schengen sjekkes, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til VG .Han legger til at man blant annet ønsker å fange opp eventuelle fremmedkrigere som reiser til Syria via Tyrkia. Med det nye systemet vil alle som reiser til og fra Tyrkia bli kontrollert, også norske statsborgere.Beslutningen ble tatt i statsråd fredag og vil gjelde allerede fra mandag, melder VG.Ifølge Politidirektoratet gjennomføres de skjerpede reglene i første omgang på alle yttergrensene. Unntaket er Gardermoen, som har fått en utsettelse inntil videre for å hindre uforholdsmessig kø i passkontrollen.Politidirektoratet opplyser at endringen innebærer at EU og EØS-borgere «som hovedregel skal gjennomgå systematisk kontroll av både person og dokumenter ved inn- og utreise fra Schengen». For borgere fra land som ikke er en del av EU eller EØS blir kontrollkravet ved innreise det samme som tidligere, men det skjerpes ved utreise.– Dersom kontrollnivået gir en uforholdsmessig innvirkning på trafikkstrømmen, så åpner regelverket for at kontrollene av personer med rett til fri bevegelse i Schengen-land (EU/EØS-borgere) kan gjennomføres på målrettet basis, skriver Politidirektoratet.(©NTB)