KjøpLogg inn

Trump vil orientere Senatet om Nord-Korea

Alle USAs 100 senatorer er onsdag invitert til Det hvite hus for å få en orientering om Nord-Korea.

Publisert 26. april 2017 kl. 18.04
Oppdatert 26. april 2017 klokken 18.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 429 ord
President Donald Trump leaves after speech to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Feb. 28, 2017. (Jim Lo Scalzo/Pool Image via AP) Jim Lo Scalzo

Både utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats skal etter planen delta på møtet.Det spekuleres på om president Donald Trump vil bruke møtet til å be om ryggdekning for mer drastiske tiltak overfor Nord-Korea, selv om de færreste tror han vil gå til militært angrep på det som regnes som en svært uforutsigbar atommakt.Den siste tiden har Trump-administrasjon skjerpet retorikken overfor Nord-Korea og lagt press på Kina for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.Samtidig gjennomfører USA og Sør-Korea flere store militærøvelser både til havs og på land i regionen. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker de siste dagene.USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea, og onsdag uuttalte admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, at systemet vil være operativt innen få dager.Rakettforsvaret er svært omstridt i Sør-Korea, og det har også provosert kineserne kraftig.Avskrekking?Øvelsene fremstår som et forsøk på å avskrekke det nordkoreanske regimet, som forsøker å utvikle atomvåpen som kan nå både nabolandet Sør-Korea, Japan og USA. Regimet fastholder at våpnene skal brukes for å forsvare landet, som er ett av verdens mest isolerte.Kina, som har forsøkt å dempe den spente situasjonen, ba onsdag om at militærøvelsene må stanse.– Vi må på den ene siden stanse de kjernefysiske aktivitetene i Nord-Korea og på den andre siden burde de storstilte øvelsene i koreansk farvann stanse, sa Kinas utenriksminister Wang Yi under et besøk i Berlin.Samme dag sa Kinas utsending til Nord-Korea, Wu Dawei, at Kina og Japan har bestemt seg for å samordne forsøkene på å gjøre koreahalvøya fritt for atomvåpen. Han ba også Nord-Korea avstå fra flere provokasjoner.Tirsdag gjennomførte Nord-Korea en øvelse der det ble skutt med skarp ammunisjon, ifølge sørkoreanske myndigheter.Ny atomvåpentest?Det har den siste tiden blitt spekulert på om Nord-Korea kommer til å forsøke å gjennomføre en ny atomprøvesprenging eller rakettest i nærmeste framtid. I så fall har USA truet med å reagere hardt.Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag en hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea, og i helga holdt Trump tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.Han har også kritisert FN for ikke å ha grepet inn i konflikten, og han mener FNs sikkerhetsråd bør forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea.– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke, sier Trump, som mener at verden har lukket øyene for Nord-Korea i flere tiår.(©NTB)