USA lover å jobbe med Japan for å stoppe Nord-Koreas atomopprustning

Eugene Hoshiko

USAs visepresident Mike Pence lovet under et besøk i Japan å jobbe nært med sine asiatiske allierte for å stoppe Nord-Koreas utvikling av atomvåpen.

– Vi er med dere 100 prosent, sa Pence da han møtte Japans statsminister Shinzo Abe i Tokyo.Han understreket at USA alltid jobber for å få til fredelige løsninger:– Men fred skapes gjennom å vise styrke, og vi vil stå sterkt sammen med Japan og med våre allierte for å sikre freden og sikkerheten i regionen, sa Pence, som er på en ti dager lang rundreise i Asia.– Utfordrende tidJapans statsminister Shinzo Abe understreket viktigheten av en diplomatisk løsning på den spente situasjonen på Den koreanske halvøya. Abe understreket at Japan håper å få til en fredelig dialog med regimet i Pyongyang.– Men dialog bare for dialogens skyld, har ingen verdi. Det er viktig for oss å utøve press på Nord-Korea slik at landet vil delta i seriøse dialoger, sa Abe.Pence på sin side forsikret at USA anser sin allianse med Japan som en hjørnestein for sikkerheten i regionen.– Vi har forståelse for den utfordrende tiden det japanske folk lever i med stadig økende provokasjoner fra den andre siden av Japan-havet, sa Pence.Tilspisset situasjonSituasjonen på Den koreanske halvøya har tilspisset seg den siste tiden etter at Nord-Korea har gjennomført flere prøveoppskytinger. Senest søndag utførte regimet i Pyongyang en mislykket missiltest. Trolig eksploderte raketten etter 4–5 sekunder. Mike Pence har kalt rakettesten for en provokasjon.– Vi kommer til å gjennomføre rakettester på en ukentlig, månedlig og årlig basis, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Han Song-ryol til BBC mandag.Den amerikanske visepresidenten var samme dag på besøk nær grensen til Nord-Korea, og slo da fast at tiden for "strategisk tålmodighet" overfor landet nå er over.President Donald Trump har tidligere sagt at dersom ikke Kina vil bidra til å få løst konflikten mellom Nord- og Sør-Korea, vil "USA ordne opp alene".– Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste hans (Trumps) besluttsomhet eller kraften til det amerikanske militæret, sa Pence i Tokyo.Kinas utenriksminister Wang Yi sa tirsdag at diplomati må kunne løse den spente situasjonen på Den koreanske halvøy.(©NTB)


Les også