<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum mener det stinker av osteavtalen med EU

Regjeringens avtale med EU om ost og kjøtt er uspiselig for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han mener importkvotene burde fryses. Også Bondelaget er kritisk.

Publisert 6. apr. 2017
Oppdatert 6. apr. 2017
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
+ mer
lead

– Regjeringen gir bort norske arbeidsplasser til EU. Dette er ikke en gjensidig fordelaktig avtale. Den er ensidig fordelaktig for EU, sier Vedum til NTB.Han medgir at importkvotene økte mer under den forrige regjeringen, men framholder at tollvernet da samtidig ble skjerpet, blant annet gjennom en overgang fra krone- til prosenttoll for ost, storfekjøtt og lam.– At kvotene har økt tidligere er uansett ikke noe påskudd for å øke kvotene en gang til, sier Vedum.Den såkalte artikkel 19-avtalen mellom Norge og EU innebærer at den tollfrie importkvoten for ost økes med 1.200 tonn og for kjøttprodukter samlet med 2.550 tonn.– Enhver innrømmelse er et tap for norsk matproduksjon. Vi har vært tydelige til regjeringen på at Norge ikke har noe å gi i forhandlingene med EU. Med dette svekker vi vår største fastlandsindustri, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til NTB.Han viser til at det er om lag 90.000 arbeidsplasser i landbruket og matindustrien i dag.Ny ribbekvoteEtter EØS-avtalens artikkel 19 skal Norge og EU hvert annet år gå gjennom vilkårene for handel med basis landbruksvarer med sikte på økning av handelen. Den nye avtalen trer formelt i kraft når den er godkjent av begge parter. Ved forrige korsvei tok dette nesten to år for EUs del.– Vi har gitt EU kvoteøkninger der vi allerede har eksisterende import. Samtidig åpner den nye avtalen for noe mer import av matspesialiteter, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).I tillegg til økte importkvoter for ost, storfekjøtt og andre kjøttprodukter får EU en ny kvote for eksport av ribbe til Norge på 300 tonn. Kvoten er tidsbegrenset til desember og skal bidra til å stille ribbemangelen i norske butikker før jul.Avtalen fører kun i liten grad til at importen øker, ifølge Dale. Han viser til at EU i hovedsak har konsesjoner for varer der det allerede er import til ordinær toll eller der det eksisterer et langsiktig importbehov.– Avtalen har dessuten et smalere produktomfang enn den forrige artikkel 19-avtalen som ble ferdigforhandlet under den forrige regjeringen, anfører han.(©NTB)