Erna Solberg hever pekefingeren mot Polen og Ungarn

Norge kan ikke godta at Polen og Ungarn får politisk kontroll over pengene som skal gå til sivilsamfunnet i de to landene, advarer statsminister Erna Solberg.

Norge forhandler for tida med Polen og Ungarn om en pott på over 1 milliard euro med EØS-midler. Summen tilsvarer nærmere 9,7 milliarder kroner.Forhandlingene med Polen har allerede gått i vranglås, og også prosessen med Ungarn ventes å bli svært vanskelig. Grunnen er at begge kjemper for politisk kontroll over den delen av pengehjelpen som skal gå til sivilsamfunnet.Nå går statsminister Erna Solberg (H) ut med en kraftfull advarsel mot det hun kaller «illiberale» krefter som ikke forstår behovet for et uavhengig sivilsamfunn.– Vi kan ikke la Polen og Ungarn få kontroll over pengene som går til sivilsamfunnet. Vi må ha uavhengige organisasjoner som tildeler disse, sier hun til NTB.Tok opp saken i BrusselSolberg tok opp saken med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da hun besøkte Brussel torsdag.Budskapet var at hun ikke ville fire på prinsippene. Norges krav er at midlene skal forvaltes av en operatør som er uavhengig av myndighetene. Denne operatøren skal plukkes ut gjennom en åpen anbudsrunde.– Sivil sektor skal ikke kontrolleres av staten, sier Solberg.Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) sier målet er å få de to avtalene på plass i løpet av året. Han er ikke engstelig over at forhandlingene trekker ut.– Det å sitte ved slike forhandlingsbord er en god treningsleir for unge demokratier, sier Bakke-Jensen til NTB.Nasjonalt senterPolens forslag er at midlene skal forvaltes av et nytt nasjonalt senter for utvikling av sivilsamfunnet. Dette senteret skal legges direkte under statsministerens kontor. Kritiske røster mener formålet i virkeligheten er å strupe finansieringen av organisasjoner som ikke passer inn i regjeringens konservative profil.Polen har gitt uttrykk for kraftig misnøye med Batory Foundation, organisasjonen som har forvaltet midlene fram til i dag. I høyrepressen i Polen har Batory Foundation fått kraftig kritikk for å favorisere venstrevridde og liberale organisasjoner, LHBT-aktivister og feminister.Ungarn skal på sin side ha krevd vetorett i valget av forvalter, skriver avisa EUobserver.– Situasjonen er veldig uklar. I verste fall kan hele støtteordningen blokkeres, sier Vera Mora i Ökotárs, organisasjonen som har forvaltet midlene i Ungarn.Frøs midleneI 2014 bestemte Norge seg for å fryse all støtte til Ungarn. Det skjedde fordi den ungarske regjeringen prøvde å skvise ut Ökotárs og ta kontrollen selv. En heftig politisk krangel fulgte, og først ett og et halvt år etter ble støtten gjenopptatt.Nå forhandles det om en ny periode med midler. Samtalene er i gang, og neste forhandlingsmøte med Ungarn er planlagt senere i mai.Forhandlingene kommer samtidig som konflikten er i ferd med å tilspisse seg mellom både Polen og Ungarn og EU-institusjonene i Brussel. EU mener domstolenes uavhengighet, pressefriheten og organisasjonslivet er under alvorlig press i begge de to landene.Ungarns regjeringsparti Fidesz har også møtt kraftig kritikk i den konservative partisammenslutningen EPP, som Høyre tilhører.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også