Høy økonomisk vekst klarer ikke å skape nok nye jobber i Polen. Her demonsterer fagbevegelsen. CZAREK SOKOLOWSKI

Historisk lav ledighet i Polen

Arbeidsledigheten i Polen falt i april til 7,7 prosent, det laveste siden kommunismens fall og overgangen til markedsøkonomi for 26 år siden.

Landet har, som flere andre tidligere kommuniststater, slitt med høy arbeidsledighet på 1990-tallet og utover etter at ineffektive fabrikker kollapset under den vanskelige overgangen til markedsøkonomi.Ledigheten har falt med 0,4 prosent siden mars og er 1,7 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Samtidig øker også lønnsnivået i landet. Statsminister Beata Szydlo mener «det beste resultatet siden 1992" skyldes regjeringens finanspolitikk, som blant annet består av en ny universell barnetrygd. Kritikere advarer imidlertid mot at tiltakene vil tømme den offentlige pengesekken.En polsk arbeidsmarkedsekspert opplyser til AFP at den reelle arbeidsledigheten kan være enda lavere, om lag 5 prosent, dersom man også regner med svart arbeid. Han spår samtidig at det offisielle arbeidsløshetstallet vil synke til 7 prosent etter sommeren.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også