UD: Situasjonen i Qatar er uoversiktlig

Situasjonen i Qatar er uoversiktlig, mener Utenriksdepartementet – som maner partene i regionen til å finne løsninger på problemene.

Mandag kuttet en rekke arabiske land, anført av Saudi-Arabia, alle diplomatiske bånd til Qatar, som beskyldes for å finansiere «ekstremisme».– Situasjonen som utspiller seg i Persiabukta, er foreløpig uoversiktlig. Det er nå viktig at partene søker å finne løsninger på felles utfordringer i regionen, sier UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til NTB.Analytikere har pekt på at bruddet med Qatar kan være et forsøk på å få landet til å ta avstand fra sjiastyrte Iran, som regnes som erkefienden til de sunnimuslimske regimene i regionen.Norske bedrifterEn rekke norske bedrifter, som Norsk Hydro og Yara, operer i Qatar. Norske myndigheter er i nær kontakt med disse, opplyser Andersen.– Bedrifter og næringsdrivende som har konkrete spørsmål knyttet til virksomhet i Qatar og regionen, anbefales å ta kontakt med det respektive landets myndigheter og de norske ambassadene i Abu Dhabi og Riyadh, sier han.De som planlegger å reise til Qatar eller landene rundt Persiabukta, anbefales å holde seg oppdatert på informasjon utstedt til reisende av lokale myndigheter, i tillegg til Utenriksdepartementets reiseinformasjon.Trump: – Mitt verkUSAs president Donald Trump sa tirsdag at det er han som står bak utfrysingen av Qatar fordi han hadde stått hardt på at de andre landene ikke lenger kunne tillate finansiering av radikal ideologi.Selv besøkte presidenten Qatar på sin utenlandstur i mai. Der diskuterte han blant annet salg av våpen til emiratet og understreket at de to landene hadde hatt et «langvarig vennskapelig forhold».(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også