EU reagerer på USAs foreslåtte sanksjoner mot Russland

EU advarer USA om at forslaget til strengere Russland-sanksjoner som er vedtatt i Representantenes hus, kan få alvorlige ringvirkninger.

This Oct. 15, 2013, photo, shows a view of the U.S. Capitol building at dusk in Washington. Even if Congress reaches a last-minute or deadline-busting deal to avert a federal default and fully reopen the government, elected officials are likely to return to their grinding brand of brinkmanship, perhaps repeatedly. House-Senate talks are barely touching the underlying causes of debt-and-spending stalemates that pushed the country close to economic crises in 2011, last December and again this month. (AP Photo/ Evan Vucci)
Politikk

– Det amerikanske lovforslaget kan få utilsiktede ringvirkninger som påvirker EUs energiinteresser. At USA skal komme først kan ikke bety at Europa skal komme sist, uttaler EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i en pressemelding.Mange EU-land er avhengige av Russland som gassleverandør. I disse dager forhandler unionen med Russland om bygging og drift av gassrørledningen Nord Stream 2.– Hvis våre bekymringer ikke blir tatt på alvor, står vi klare til å handle deretter i løpet av få dager, heter det videre.– Nytt landskap419 representanter stemte for og tre stemte imot lovforslaget i Representantenes hus i USA. Før det kan sendes til Det hvite hus, må det også godkjennes i Senatet. Presidenten kan velge å skrive under eller bruke sin vetorett til å stanse forslaget.Også Russland har reagert sterkt på lovforslaget.– De nye sanksjonene dytter Russland og USA inn i et nytt landskap både politisk og diplomatisk, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov til nyhetsbyrået Interfax.– Det ødelegger alle muligheter for å normalisere forholdet, fortsetter han.Trenger samtykkeIfølge Det hvite hus har presidenten ennå ikke bestemt seg for hvorvidt han vil underskrive lovforslaget eller ikke. Dersom loven blir vedtatt, vil den begrense Donald Trumps mulighet til å på egen hånd fjerne eller lette sanksjoner mot Russland. Han må først ha samtykke fra Kongressen.USA har innført en rekke sanksjoner mot Russland. I midten av juni vedtok Senatet sanksjoner mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i valget i fjor.Lovforslaget vil også ramme Iran og Nord-Korea.(©NTB)

usa
russland
sanksjoner
Nyheter
Politikk