– Forslaget svekker rettssikkerheten

Regjeringen ønsker å gjøre det lettere å utvise asylsøkere. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det kan føre til at færre velger frivillig retur.

Publisert 28. juli 2017 kl. 06.06
Oppdatert 28. juli 2017 klokken 06.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
En stor gruppe flygtninge og migranter, der søndag aften ankom til Rødby på Lolland, er mandag den 7. september 2015 begyndt at gå mod nord - angiveligt med et ønske om at søge asyl i Sverige. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix
Jon Ole Martinsen i NOAS reagerer på at regjeringen foreslår å gjøre det lettere å utvise asylsøkere.– Forslaget svekker rettssikkerheten, kriminaliserer det å søke asyl og kan vanskeliggjøre at flere velger frivillig retur, sier han til Klassekampen.For å bli utvist, må man ha brutt utlendingsloven eller straffeloven. Ved brudd på utlendingsloven får man totalt fire timer advokathjelp. Tre til å svare på forhåndsvarselet som blir sendt ut, og den siste timen til å klage på vedtaket.Regjeringen foreslår at alle asylsøkere med avslag skal få et automatisk forhåndsvarsel i avslagsbrevet. I tillegg vil regjeringen også kutte i rettshjelp. Det vil føre til at utvisningssaken blir åpnet tidligere enn med de nåværende reglene. I dag må man ha brutt utlendingsloven for at en utvisningssak skal åpnes.– Det å gi forhåndsvarsel i asylavslaget, blir feil signal å sende når man har benyttet seg av sine grunnleggende rettigheter til å søke asyl, sier Martinsen, som også er svært kritisk til å fjerne advokathjelpen.(©NTB)