- Jeg kommer til å vinne valget

Jonas Gahr Støre har et klart svar på spørsmålet om hva han gjøre om han ikke vinner valget - eller er det en utopi?

- Det er ikke et aktuelt spørsmål. Jeg kommer til å vinne valget, sier en seiersikker Støre til DN. Og en av valgkampsakene som skal gi ham seier er, ifølge DN, høyere skatt. Arbeiderpartiet og Støre vil vinne valget på å øke skattene med 15 milliarder kroner i løpet av den neste Stortingsperioden.Men kan Støre være så sikker på seier? Og hva om han faktisk vinner?Ifølge DN har Ap nå en oppslutning på 30,3 prosent. Uten tilstrekkelig støtte fra Sp, SV og MDG er det slett ikke sikkert Støre kan kalle seg vinner, etter valget den 11. september.Og hvis han vinner - hvordan blir det å styre landet med to vippepartier på vekstskålen?Det kan utvikle seg til noe nærmere et mareritt enn en drøm, selv for tilpasningsdyktige og pragmatiske Støre.20 år siden 36,9I år er det 20 år siden desimaldemokraten Torbjørn Jagland og Arbeiderpartiet fikk 35 prosent av stemmene ved stortingsvalget.Jagland hadde imidlertid stilt ultimatum i forkant. Hvis Ap ikke fikk 36,9 prosent, slik de gjorde under stortingsvalget i 1993, ville han gå av.Ap fikk 35 prosent og Jagland gikk av. Støre klarer segJagland valgte å rømme landet i 2009, for en jobb som generalsekretær i Europarådet - og lavere skatt.Støre (57 før stortingsvalget) er så formuende at han ikke trenger å engste seg for et liv i utlendighet, dersom han skulle tape valget, for i følge DN har han en formue på 64 millioner kroner.Men skulle formueskatten blir for tung å bære, og Ap ikke lenger vil ha en mangemillionær som leder, blir det kanskje en åpning for Støre i Europarådet?Torbjørn Jagland blir i hvert fall 67 år den 5. november.