Nytt immigrasjonssystem i Storbritannia innen mars 2019

Innvandringsminister Brandon Lewis sier Storbritannia vil få et nytt immigrasjonssystem på plass innen mars 2019, når britene etter planen går ut av EU.

Britain's Prime Minister Theresa May speaks during a campaign visit to Norwich, England, Wednesday June 7, 2017, on the final day of campaigning ahead of the general election on Thursday. (Stefan Rousseau/PA via AP) Stefan Rousseau

Lewis opplyser torsdag at regjeringen har satt eksperter på arbeidet med å få vurdert inntekter og utgifter knyttet til innvandring. Rapporten skal foreligge i september 2018, seks måneder før datoen som er satt for Storbritannias utmarsj fra EU.Kritikere mener at arbeidet kommer i gang ett år for sent, og flere næringslivsledere etterlyser solide analyser for hvordan innvandringen vil være i en overgangsfase rett etter mars 2019 og på lengre sikt.Ingen detaljerLewis ville i et intervju med BBC Radio 4 ikke gi noen detaljer om hvordan regjeringen ser for seg at innvandringen skal håndteres. Han viser til at regjeringen vil legge fram en melding (white paper) til Parlamentet om dette senere i år.Regjeringen har lovet en overgangsfase etter brexit-datoen i mars 2019 for å unngå en dramatisk ny situasjonen da det nye regelverket slår inn ved utmeldelsen.Innenriksminister Amber Rudd sier at regjeringen vil sørge for at Storbritannia vil trekke til seg dem som bidrar positivt økonomisk, sosialt og kulturelt.Kontroll– Men samtidig vil vårt nye innvandringsregime gi oss kontroll over det samlede antall personer som kommer hit. Allmennheten kan derfor ha full tillit til at vi etterfølger de nye reglene og at vi får ned immigrasjonen til et håndterbart nivå, sier Rudd.Opposisjonen er svært kritisk til det de mener er sendrektighet fra regjeringen side. Liberaldemokratenes talsmann for innenrikspolitiske saker Ed Davey sier at dette opplegget beroliger ingen.– Helsetjenesten (NHS), næringslivet og universitetene er avhengige av EU-borgere og trenger svar nå, ikke om 14 måneder, sier Davey.(©NTB)