Regjeringen bes revurdere avgjørelsen om F-35-flyene

Tidligere øverstkommanderende i Luftforsvaret ber regjeringen revurdere avgjørelsen om å flytte vedlikehold av de nye kampflyene F-35 til Italia.

Publisert 15. juli 2017 kl. 07.31
Oppdatert 15. juli 2017 klokken 07.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
F-35 Joint Strike Fighter, the F-35C. AP Photo/U.S. Navy, Lockheed Martin
– Solberg-regjeringen bør seriøst vurdere å revurdere avgjørelsen, sier tidligere øverstkommanderende i Luftforsvaret Tomas Colin Archer til Romerikes Blad.Mens andre europeiske kjøpere av flyet vil foreta vedlikeholdet selv, har regjeringen bestemt at de norske flyene blir sendt til Cameri i Nord-Italia for det samme arbeidet.Archer gir tre hovedgrunner til hvorfor han ber regjeringen revurdere: Hensyn til norsk forsvarsberedskap, til norsk industri og kompetanse og til at verden er mer usikker og ustabil i dag enn da avtalen ble signert.– Verden er ustabil og ting kan skje. Da må man se for seg en situasjon der Italia i en gitt krisesituasjon vil komme til å prioritere sine egne fly framfor andre lands, sier Archer. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum trekker fram det samme momentet i sin kritikk av avgjørelsen.– I en akutt krisesituasjon vil vi ikke ha kapasitet til å gjennomføre tyngre vedlikehold på flyene våre. Det mener jeg er svært uklokt.Tap av arbeidsplasser er også blant grunnene til regjeringen bes revurdere. Torsdag bekreftet AIM Norway, som driver vedlikehold av Forsvarets fly, at de har permittert 20 av sine rundt 400 ansatte og utelukker ikke flere permitteringer.(©NTB)