Toppdiplomater i Sørøst-Asia vil forhandle med Kina om avtale for omstridte områder

Utenriksministre fra landene i Sørøst-Asia vil snarest mulig starte forhandlinger med Kina om en ikke-aggresjonspakt for å avverge sammenstøt til havs.

Politikk

Forhandlingene skal holdes på bakgrunn av et rammeverk til en avtale som det ble enighet om i mai. I et utkast til kommunike fra Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) heter at ledende diplomater straks skal søke å innlede forhandlinger om retningslinjer for oppførsel i omstridte havområder.Utenriksministrene i ASEAN møtes i Manila lørdag, og forholdet til Kina om øyer og havområder blir ett av mange temaer. Utenriksministrene skal også ta opp de nordkoreanske rakettoppskytingene og den økende, islamske radikaliseringen i regionen.En talsmann for det filippinske utenriksdepartementet, Robespierre Bolivar, betegner de kommende forhandlingene med Kina som et svært stort skritt etter mange år med gnisninger.(©NTB)

asean
kina
sørøst-asia
Nyheter
Politikk