Hegnar om Steen Jensen og dustemiklene

«Ingebrigt Steen Jensen er mannen med hjerte, uten hode», mener redaktør Trygve Hegnar.

Publisert 17. sep. 2017 kl. 08.25
Oppdatert 17. sep. 2017 klokken 13.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord

Hegnar om Steen Jensen og dustemiklene

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 15. september 2017:Reklamemannen og foredragsholderenSlik snakkerI den gradI valgkampinnspurtenDet som er sikkert,Nå fremstår Ingebrigt Steen Jensen
Ingebrigt Steen Jensen har våknet opp etter valget og er «forbannet» over at de rødgrønne ikke vant.Før valget laget Ingebrigt Steen Jensen en kjendisaksjon til fordel for de rødgrønne (en demokratisk rett), men nå er han forbannet fordi Høyre-velgere har stemt taktisk og gitt økt oppslutning om Venstre. Han insinuerer (hevder) at Høyre-velgere sendte «hemmelige SMS til hverandre og avtalte taktikken» og at Høyre-velgere beordret sine barn til å stemme taktisk.Ingebrigt Steen Jensen, derimot, «tok med ungene i valglokalet og viste dem hva demokrati betyr og hvor heldige de er som skal få stemme selv når de blir store.» en selvgod og pompøs taper, og han avslutter med at «vi stemte med hjertet, gitt, dumme som vi var. Vi var dustemiklene som stemte på det partiet vi liker best og stoler mest på, uten å ha fylt ut regnearkene i Excel for å se hvordan våre stemmer skulle bli mer verdt enn de andres.»Det høres nesten som Ingebrigt Steen Jensen aldri har hørt om såkalt taktisk stemmegivning, og det er enestående tåpelig å fremstille det som en konspirasjon («hemmelige SMS»).Mange velgere har ikke gjort annet enn å bruke en demokratisk rett og stemt på akkurat hva de vil. det faktisk var en stor andel taktisk stemmegivning, så er det slik at det innebærer stor risiko. Venstre kunne likevel kommet under sperregrensen, og dermed ville Høyre-stemmene (hvis de var Høyre-stemmer) vært bortkastede.Sammenlignet med valget i 2013 fikk Venstre 1.130 flere stemmer i Bærum, 414 flere i Asker og 726 flere i Oslo. På landsbasis fikk Venstre 11.600 flere stemmer enn det som var nødvendig for å passere sperregrensen.Noen har åpenbart stemt taktisk (også det er vel med hjertet), og de ikke-sosialistiske partiene vant. ble det fra de rødgrønne kjørt en kampanje hvor det het at «en stemme til Venstre er en stemme til Sylvi Listhaug». Helt lovlig, selvfølgelig, men ufint og kanskje bidro det til å skremme velgere fra å stemme Venstre.Ingebrigt Steen Jensen mener at den taktiske stemmegivningen var «veldig, veldig smart. Guttene vet hva de gjør.»Dustemiklene tenkte ikke slik.Selv det er ikke helt sikkert. Mange kan ha stemt Rødt av taktiske grunner da flere meningsmålinger viste at Rødt lå over sperregrensen, og det samme kan ha vært tilfellet for MDG. Arbeiderpartistemmer kan ha gått til småpartiene, men så var det en feilspekulasjon og stemmene gikk tapt. er at MDG og Rødt fikk få mandater (bare to) i forhold til antallet velgere, sammenlignet med for eksempel SV.Men slik er altså dagens valgordning.Venstre, som nå var nøkkelpartiet, har vært i denne situasjonen tidligere, hvor den taktiske stemmegivningen ikke førte frem. som en sutrete taper som later som han ikke skjønner noe av det politiske spillet. Han er mannen med hjerte, uten hode.Det er bare ekkelt.