Undersøkelse: Erna mest folkelig, Jonas mest elitistisk

Når folket karakteriserer statsministerkandidatene, scorer Jonas Gahr Støre høyere enn Erna Solberg på alle negativt ladede egenskaper.

Kampanje og Burson-Marsteller har fått Norstat til å sjekke hvilket hovedinntrykk velgerne har av partilederne. Både Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) blir oppfattet som rolige, smarte og folkelige, men hun mer enn ham. Solberg oppfattes dessuten som glad og er den av partilederne som flest finner folkelig. Støre oppfattes som elitistisk av 22 prosent, mer enn noen annen partileder. Han blir i større grad enn Solberg assosiert med sur, egoistisk og aggressiv.Egenskapen som hyppigst knyttes til Siv Jensen (Frp) er aggressiv, 53 prosent syns hun er det, 34 prosent oppfatter henne som egoistisk, 30 prosent sier smart og 25 prosent svarer sur.Trygve Slagsvold Vedum (Sp) knyttes også til én hovedegenskap: Glad. Det syns 48 prosent. Knut Arild Hareide (KrF) omtales oftest som rolig, 37 prosent sier det, mens Trine Skei Grande (V) ses mest på som treig (29 prosent). Audun Lysbakken (SV) oppleves mest som folkelig, men kun av 21 prosent. Han scorer veldig jevnt på flere egenskaper. Når det gjelder MDG-talspersonene Rasmus Hansson og Une Bastholm, samt Bjørnar Moxness (Rødt) hukes det oftest av i boksen «vet ikke» – henholdsvis 79, 43 og 51 prosent greier ikke å karakterisere de tre.Høyre faller i ny målingSamtidig viser en meningsmåling Kantar TNS har utført for TV 2 borgerlig flertall for sjette gang på rad. Men Ap går mest frem, Høyre mest tilbake.De fire partiene på borgerlig side sikrer flertall med 86 av 169 mandater i målingen. Det er to mandater færre enn i onsdagens måling.Venstre går litt tilbake i TV 2s torsdagsmåling og balanserer på sperregrensen med en oppslutning på 4,1 prosent.– Mister partiet et par promille, eller om lag 2.000 velgere, og faller under 4 prosent som avgjør hvem som er med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene, mister de borgerlige partiene flertallet, konkluderer TV 2s Kjetil Løset i sin oppsummering av målingen.Arbeiderpartiet går mest fram sammenlignet med forrige måling som ble publisert onsdag. Partiet øker med 1,1 prosentpoeng til 28,1 prosent.Det er den høyeste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt siden valgkampinnspurten startet under Arendalsuka midt i august.Høyre går mest tilbake fra forrige måling med 1,4 prosentpoeng til 23,4 prosent. Samtidig styrker Fremskrittspartiet seg med 0,4 til 15,2 prosent.(©NTB)


Les også