AP: USA kan indirekte ha subsidiert Nord-Koreas atomprogram

Amerikanere som kjøper sjømat i landets supermarkeder kan indirekte ha bidratt til subsidiering av Nord-Koreas atomvåpenprogram, viser en gransking fra AP.

FILE - This May 14, 2017, file photo distributed by the North Korean government shows the "Hwasong-12," a new type of ballistic missile at an undisclosed location in North Korea. North Korea on Monday, May 15, 2017 boasted it successfully launched a new type of "medium long-range" ballistic rocket that can carry a heavy nuclear warhead, an escalation of its nuclear program. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this photo. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)
Politikk
Nyhetsbyrået avslørte onsdag kveld at nordkoreanske tvangsarbeidere i utlandet, blant annet i Kina, kan ha pakket sjømat som selges i amerikanske supermarkeder.Granskingen avslører at produkter bearbeidet eller produsert av nordkoreanske arbeidere utenfor Nord-Korea, har endt opp i USA, Canada, Tyskland og andre land i EU. Norge er ikke nevnt i saken.Ved fabrikker i Kina har ikke nordkoreanske arbeidere lov til å forlate arbeidsplassen uten tillatelse. De må forflytte seg mellom innkvarteringssteder og fabrikkene enten i par eller i grupper, bevoktet av nordkoreanske oppassere.Arbeiderne selv sitter igjen med bare en liten andel av inntekten. Det nordkoreanske regimet mottar opptil 70 prosent av inntektene fra nordkoreanske arbeidere i utlandet.I tillegg til sjømat, viser APs avsløring at nordkoreansk arbeidskraft også brukes i tekstilfabrikker og hos gulvprodusenter. Begge industriene eksporterer til USA, men nyhetsbyrået har bare kartlagt forsendelser av sjømat.(©NTB)