Thommessen gjenvalgt som stortingspresident med knapt flertall

Olemic Thommessen (H) ble gjenvalgt som stortingspresident med 86 stemmer. Eva Kristin Hansen (Ap) fikk 80 stemmer, mens tre representanter stemte blankt.

Høyres Olemic Thommessen. Foto: Morten Holm / Scanpix .

Høyres omstridte presidentkandidat Olemic Thommessen ble gjenvalgt med et knapt flertall under en svært spesiell votering i Stortinget lørdag.Ikke på flere tiår har det vært kampvotering om presidentvervet i Stortinget. Aps motkandidat Eva Kristin Hansen fikk 80 stemmer av den rødgrønne opposisjonens 81 stemmer. Tre representanter stemte blankt i den hemmelige, skriftlige voteringen. Det betyr mest sannsynlig at to representanter på borgerlig side valgte å avstå fra å stemme på Thommessen.– Det hadde vært mulig for Høyre å fremme en samlende kandidat, men dette valgte Høyre å overhøre ved å velge Thommessen, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol i forkant av avstemningen. Han beklaget at tradisjonen med at Stortinget enstemmig stiller seg bak presidentskapet, nå brytes.Også Sps parlamentariske leder Marit Arnstad og SV-leder Audun Lysbakken beklaget Høyres valg av presidentkandidat.– SV var innstilt på å stemme på en president fra Høyre med dagens flertall, og det er ene og alene Høyres ansvar at det ikke blir sånn. Dette vitner om maktarroganse fra Høyre, uttalte Lysbakken.(©NTB)