Fredelig spansk maktovertakelse i Catalonia

Overgangen til direktestyre av Catalonia har gått fredelig for seg. Spanske myndigheter roser det katalanske tjenesteapparatet.

Politikk

-I dagene etter at vi tok i bruk artikkel 155 har alle departementene i la Generalitat (selvstyreinstitusjonen i Catalonia), fungert normalt. Jeg vil takke tjenesteapparatet for deres profesjonelle holdning og vilje til samarbeid, sier den spanske regjeringsutsendingen i Catalonia, Enric Millo, ifølge avisa El Pais.Spanias statsminister Mariano Rajoy opphevet 27. oktober Catalonias selvstyre ved å ta i bruk grunnlovens artikkel 155. Årsaken var at det katalanske parlamentet hadde erklært uavhengighet fra Spania, en avgjørelse den spanske regjeringen mener er grunnlovsstridig.Rajoy avsatte de katalanske lederne, oppløste regionforsamlingen og innførte direktestyre fra Madrid.Pent og roligPå forhånd var det usikkert om de katalanske lederne og embetsmennene ville motsette seg direktestyre og direkte motarbeide det, men maktovertakelsen har altså gått glatt.Rajoy har fått ros for å utlyse nyvalg så raskt som 21. desember. Analytikere mener det kan bidra til at konflikten dempes noe, selv om den politiske krisen langt fra er avblåst.Et økende antall katalanere sier ja til uavhengighet etter at Madrid avsatte regionregjeringen og regionforsamlingen og innførte direkte styre, viser ferske meningsmålinger.Men innad i de katalanske separatistrekkene skal det være mye uro, flere er kritiske til uavhengighetserklæringen som førte til Madrids maktovertakelse.Dårlig forberedtTidligere næringsminister i Catalalonia, Santi Vila, som gikk av i protest mot at Catalonias folkevalgte ikke stemte for nyvalg istedenfor uavhengighet, anklager separatistene for naivitet.– Catalonia hadde ikke vært klar for å fungere som en uavhengig stat. Hvem skulle ha hatt kontrollen over havner, flyplasser, transportsektoren, territoriet? Vi manglet den nødvendige politiske intelligentsiaen, fastslår han.Andre peker på det forholdet at Catalonia ikke har fått noen internasjonal anerkjennelse.– Hva skjedde egentlig her, situasjonen er vrien, sier talskvinne for tidligere regionpresident Carles Puigdemonts parti PDeCAT.– De løyEn tidligere katalansk president, Jose Montilla fra sosialistpartiet, mener at nasjonalistene løy til folk.– Ja, de bedro folk, de har skapt et kaos. De solgte folket noe de visste var en løgn, at det ikke var mulig, sier han i et intervju med katalansk fjernsyn. Montilla, som er en kjent motstander av uavhengighetsbevegelsen, mener at separatistene nå må ta konsekvensene.Eksleder Carles Puigdemont har reist til Brussel. Han selv og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, underslag og opprør og er innkalt til dommeravhør i Madrid torsdag. Puigdemont sier imidlertid at han ikke vil vende tilbake til Spania før han er garantert en «rettferdig rettergang».(©NTB)

catalonia
Spania
Nyheter
Politikk