Saudi-Arabia innfører full blokade av Jemen

Saudi-Arabia innfører full blokade av Jemen og stenger grensene, luftrommet og farvannet utenfor.

Politikk

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen våren 2014, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon.Landet har siden gjennomført over 100.000 flyangrep mot antatte Houthi-mål, og over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i angrepene.Saudi-Arabia har tidligere fått kritikk for å ha nektet FN-fly med nødhjelp og journalister adgang til Jemen, men skjerper nå blokaden. Fly får ikke lenger anløpe flyplasser i Jemen, og skip får ikke legge til kai. Landegrensa er også stengt.Søndag skjøt luftforsvaret i Saudi-Arabia ned en mindre rakett utenfor Riyadh, som Houthi-opprørerne hevder å ha avfyrt.Saudi-Arabia anklager Iran for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen, og hevder søndagens rakett var en krigshandling fra Teherans side.– Koalisjonens ledelse ser derfor på dette som en åpenbar krigshandling fra det iranske regimets side, og det kan ha vært snakk om en krigshandling rettet mot Saudi-Arabia, heter det i en kunngjøring fra den saudiledede koalisjonen.Iran nekter for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen, og opprørerne selv har opplyst at raketten som ble avfyrt søndag var en lokalt produsert Volcano-rakett.En talsmann for iransk UD, Bahram Ghassemi, kaller uttalelsen fra Saudi-Arabia «urettferdig, uansvarlig, ødeleggende og provoserende».(©NTB)

saudi-arabia
jemen
handelsblokade
Nyheter
Politikk