Dette er Putins mål

For Vladimir Putin er ikke det største spørsmålet om han blir gjenvalgt, men om russerne gidder å bry seg om presidentvalget. En TV-kjendis kan øke interessen.

Russian President Vladimir Putin steps off a plane upon arrival for the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Friday, July 7, 2017. After weeks of anticipation, President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin will meet at an international summit in Germany. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Alexander Zemlianichenko
Politikk

Det er blitt antydet at Kremls mål kan oppsummeres som 70 ganger to – 70 prosents oppmøte og 70 prosent oppslutning om Putin.– Jeg tror de fleste som stemmer, vil stemme på Putin. Oppmøtet kommer til å være det store spørsmålet, sier professor Daniel Treisman fra University of California til NTB.Hans vurdering er at makthaverne i Kreml føler seg trygge.– Men samtidig er de nervøse for at fremmøtet ikke skal bli godt nok. Det pågår derfor flere forsøk på å øke interessen rundt valget.18. mars, på fireårsdagen for Russlands sterkt kritiserte annektering av den ukrainske Krim-halvøya, går russerne til urnene for å avgjøre om Putin skal få seks nye år som president.Ekspertene ser nemlig ingen mulighet for at noen av de øvrige kandidatene kan utfordre Putin:* Bloggeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj får neppe lov til å stille i valget.* Gjengangere som ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij og kommunistlederen Gennadij Ziuganov har aldri tidligere reelt truet Putin.* Kjendisen og TV-personligheten Ksenia Sobtsjak anses ikke som en reell utfordrer.Enkelte analytikere mener at Kreml har godtatt Sobtsjaks kandidatur i et forsøk på å øke interessen rundt valget.– Hvis det er Putin mot Sotsjak og ellers kjente ansikter fra de siste 20 årene, vil det kanskje ikke bli så vanskelig for Putin å få 70 prosent eller i det minste en veldig høy andel av de avgitte stemmene, selv uten uregelmessigheter, sier Treisman.Ved forrige valg stilte oligarken Mikhail Prokhorov som en slags opposisjonskandidat, uten at det på noe vis kunne true Putin.Gravejournalist Andrej Soldatov mener euforien etter annekteringen av Krim i 2014 er i ferd med å avta. Han tror folk er i ferd med å gå litt lei av Putin, som har vært enten statsminister eller president siden 2000.– Det ser ut til at de fortsatt tror det kan la seg gjøre å få 70 prosents oppmøte og 70 prosent oppslutning om Putin. Det er derfor vi får alle disse rare kandidatene som Sobtsjak. Alle forstår at det handler om å øke oppmøtet, sier Soldatov til NTB.

vladimir putin
russland
presidentvalg
Nyheter
Politikk