Egypts tidligere president Mursi dømt til tre års fengsel

Egypts tidligere president Mohamed Mursi er i en domstol dømt til tre års fengsel for forakt for rettsvesenet. 18 andre er også dømt til tre års fengsel.

Muhammed Mursi. AP Photo/Fredrik Persson
Politikk

Domstolen begrunner kjennelsen med en tale som Mursi holdt for fire år siden. «Målet var å spre hat», heter det i kjennelsen. Talen ble holdt på fjernsyn mens Mursi var president i 2013. Han kom i talen med anklager mot en dommer som hadde oppsyn med å overvåke valgfusk i tidligere valg.Foruten fengselsstraff er Mursi dømt til å betale 1 million egyptiske pund, rundt 460.000 kroner etter dagens kurs, til dommeren som han rettet sine anklager mot.18 dømtBlant de 18 andre som ble dømt i samme sak er det islamister, sekulære aktivister, advokater og journalister, alle tiltalt for forakt for landets rettsvesen etter å ha kommet med ulike kommentarer i egyptiske medier.Fem av de 18 andre dømte, blant dem den framtredende demokratiforkjemperen Alaa Abdel-Fatah, må betale 30.000 egyptiske pund hver, om lag 14.000 kroner.Mursi og de 18 andre har anledning til å anke dommen.Soner 20-årig domMursi representerte Det muslimske brorskap og var Egypts første demokratiske valgte president da han kom til makten i 2012 etter massedemonstrasjoner året før mot daværende president Hosni Mubarak. Etter ett år ved makten ble Mursi avsatt av hæren i kjølvannet av nye massedemonstrasjoner, denne gang mot Mursis styre. Nåværende president Abdel Fattah al-Sisi ledet militæropprøret som førte til Mursis avgang.Mursi har blitt stilt for retten i flere ulike saker etter at han ble avsatt som president. Han ble dømt til døden, men dødsdommen ble senere opphevet. Han sitter allerede i fengsel der han soner en dom på 20 år for å ha oppfordret til drap på antiislamistiske demonstranter i 2012.I september opprettholdt landets høyeste ankeinstans en separat 25 år lang fengselsstraff for Mursi, for å ha skadd landets nasjonale sikkerhet ved å lekke sensitive dokumenter til Qatar.(©NTB)

Nyheter
Politikk