FN-topp advarer mot Østerrikes nye regjering

FNs menneskerettighetssjef retter kraftig kritikk mot Østerrikes nye unge statsminister, som han mener har spilt på fremmedfrykt for å sikre seg makten.

Austrian Foreign Minister and head of the conservative People's party OEVP Sebastian Kurz gestures during a speech at an election campaign in Graz, Austria, Saturday, Oct. 7, 2017. Austria has a parliament election on Oct. 15, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

– Jeg er urolig for hva som har skjedd i Østerrike, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein.Mandag ble Sebastian Kurz (31) tatt i ed som statsminister for en ny regjering bestående av hans eget høyreparti ÖVP og det innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (FPÖ).Mens de nye regjeringsmedlemmene smilte under seremonien i Hofburg slott i Wien, sto over 5.000 demonstranter utenfor med plakater og fløyter for å vise sin bekymring.Politiet hadde vannkanonene klare i tilfelle det skulle bli bråk, og over sirklet helikoptre.– Farlig utviklingDet er sjelden at en FN-topp retter direkte kritikk mot en ny europeisk regjering, men Zeid mener at Kurz har vist den «komplette opportunisme» når han gikk til valg på en hard innvandringspolitikk og spilte på frykt for å kapre velgere fra FPÖ slik at han selv kunne bli statsminister.Nå frykter han at Kurz' strategi vil påvirke andre europeiske politikere til å gjøre det samme slik at høyrenasjonalistene etter hvert sikrer seg innflytelse og makt i flere land.– Det er en farlig utvikling, fastslår Zeid og advarer mot det han mener en form for etnonasjonalisme i Europa.– Vi behøver bare gå tilbake 104 år (før første verdenskrig) og vi er der. Den ytterliggående høyrefløyen bør virkelig tenke seg grundig om når det gjelder hvor de fører sine land og mer generelt kontinentet, sier han.Forrige gang FPÖ var med i en regjering, var i 2000. Da var mange europeiske land sjokkert over at en mann som hadde hyllet Adolf Hitlers sysselsettingspolitikk kunne få innpass i en regjering. I 2000 var også demonstrasjonene i Østerrike langt større, med 250.000 deltakere på det meste.