Forskerne hevder Russland kan ha utnyttet terrorangrep

Britiske forskere har avdekket at en rekke Facebook- og Twitter-profiler knyttet til Russland kan ha blitt brukt til å nøre oppunder hat og polarisering.  

Thanassis Stavrakis

Forskere ved Cardiff University i Storbritannia har identifisert minst 47 profiler på Facebook og Twitter som har vært brukt til å prøve å påvirke det offentlige ordskiftet i Storbritannia i etterkant av fire terrorangrep i 2017. Profilene, som alle skal være knyttet til Russland, står bak hundrevis av meldinger hvis formål kan ha vært å bygge opp under ekstremisme, fordommer og polarisering.– Bevisene våre antyder en systematisk politisk kommunikasjonskampanje rettet mot Storbritannia med det formål å forsterke skaden et terrorangrep forårsaker, er forskernes konklusjon.Meldingene har innhold som: «En ny dag, et nytt terrorangrep. Retweet hvis du mener islam må forbys øyeblikkelig». Meldingene kom oftest i timene rett etter et angrep hadde funnet sted, og hver og en genererte flere tusen delinger på sosiale medier.Forskerne fant også at meldingene ble strategisk sendt til kjente aktivister og politikere i Storbritannia, som for eksempel forfatter J.K. Rowling.Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert konklusjonene til forskerne, skriver BBC mandag. Kanalen påpeker at russiske myndighet tidligere har avvist alle anklager om at de skal ha prøvd å påvirke vestlige land gjennom sosiale medier.(©NTB)