Han er mektigst i norsk landbruk

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) troner øverst på Nationen og Bondebladets kåring av de 100 mektigste i norsk landbruk.

Dale beholder topplasseringen fra i fjor, skriver Nationen. Rett bak følger makker og departementsråd Leif Forsell i Landbruksdepartementet, også det en repetisjon av forrige kåring.– Du verden, for en glede! sier Dale om førsteplassen, men legger til:– En slik kåring er i seg selv ikke så viktig, det som er viktig er hva du får gjort. Men det er greit å vite at noen utenfra vurderer at jeg er i nærheten av å ha innflytelse, sier Frp-statsråden.Juryen viser i sin begrunnelse til at Dale har utøvd makt gjennom å ha fredet jordbruksavtalen, og dermed også den norske landbruksmodellen. Juryleder og sosiologiprofessor Reidar Almås mener Dale i det stille har gitt Frp en landbrukspolitikk som handler om mer enn å fjerne tilskuddsordninger og kutte ned på grensevernet.– Han leser Stortinget bedre enn Listhaug, og det ser ut som han er på seierslaget selv om han har tilpasset seg i betydelig grad. Han kan lure mange. Mens Listhaug var en liberalist i ulveklær, er Dale en liberalist i fåreklær, sier Almås.(©NTB)