Hellas vedtok siste krisebudsjett

Den greske nasjonalforsamlingen har vedtatt det som antas å være det siste statsbudsjettet der Hellas er pålagt innstramminger i tråd med kreditorenes krav.

Akropolis sett fra taket på museet for samtidskunst i Athen - Hellas AP Photo/Yorgos Karahalis

– Etter åtte år er dette det siste innsparingsbudsjettet som nasjonalforsamlingen er bedt om å vedta. Vi legger bak oss en periode som ingen har lyst til å huske, sa statsminister Alexis Tsipras under debatten tirsdag.Han hevdet også at Hellas har gjenvunnet kreditorenes tillit og at gresk økonomi er på bedringens vei.– Dette er det første året med virkelig vekst etter mange år med resesjon, sa den venstreorienterte statsministeren.Det var imidlertid ikke den konservative opposisjonslederen Kyriakos Mitsotakis enig i. Han anklaget Tsipras for å lyve og viste til at kuttene vil vare i flere år framover.Regjeringen har allerede gått med på pensjonskutt og skatteøkninger som vil tre i kraft i 2019 og 2020, det vil si etter at Hellas har avsluttet kriseprogrammet knyttet til de enorme lånene landet har måttet ta for ikke å gå konkurs.EUs økonomikommissær Pierre Moscovici har dessuten sagt at Hellas vil være under finanspolitisk overvåking til landet har betalt tilbake 75 prosent av lånene til EU.Renten på greske statsobligasjoner med ti års løpetid falt i forrige uke til under 4 prosent for første gang siden 2006, og obligasjoner med en løpetid på fem år har nå en rente på rundt 3,5 prosent.(©NTB)