Kina nekter for å bryte sanksjoner mot Nord-Korea

Beijing nekter for å bryte sanksjonene mot Nord-Korea etter at USAs president Donald Trump torsdag kritiserte Kina for å la Nord-Korea få olje.

Politikk

Kina respekterer fullt ut sanksjonene som er innført for å presse regimet til Kim Jong-un til å stanse utviklingen av atomvåpen og raketteknologi, sier en talskvinne for kinesisk UD, Hua Chun-ying.Trump uttrykte sin skuffelse over Kina etter at Sør-Korea meldte at de hadde stanset og inspisert et Hongkong-registrert skip de mente var kinesisk, som angivelig overførte olje til et nordkoreansk skip i rom sjø i oktober.FN meldte også torsdag at fire fartøyer er ført opp på en liste over skip som skal nektes adgang til havner etter mistanke om at de har fraktet olje til Nord-Korea, i strid med FN-sanksjonene. I oktober ble fire andre skip ført opp på listen på grunn av ulovlig last med kull, jern og fisk fra Nord-Korea.Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner, har uttrykt voksende frustrasjon over Nord-Koreas atom- og rakettprøver. Kina stemte for den siste runden med sanksjoner i FN, men advarer mot å presse Nord-Korea så mye at regimet kollapser.Kina sier de har undersøkt meldinger om kinesiske skip som overførte olje til nordkoreanske skip i oktober, og har konkludert med at meldingene var falske. Men Hua sier de ikke har noe informasjon om fartøyet Sør-Korea stanset og inspiserte i oktober.(©NTB)

kina
nord-korea
sanksjoner
Nyheter
Politikk